Díky tomu, že je téměř hotové jídlo dostupné 24 hodin denně, postupně se lidé odnaučují zpracovávat základní suroviny. Důkazem toho jsou i děti, které mají díky tomu naprosto zkreslené představy o tom, kde se jídlo bere, čehož je důkazem následující konverzace vyslechnutá ve školní třídě. Když děti o přestávce vytahovaly svačiny, zeptala se jedna holčička kluka sedícího ve vedlejší lavici:
"Víš odkud je to mléko?" zeptala se holčička. Její spolužák na to odpověděl: "Přece z obchodu."
Většina dospělých samozřejmě ví, že mléko pochází od krav. Nicméně pointou tohoto příběhu je, že průměrný člověk nemá tušení, kde se berou různé méně obvyklé pokrmy. Kolikrát to není ani způsobeno tím, že by se lidé o tyto věci úmyslně nezajímali - prostě jen nemají čas. Díky stresu v práci, nedostatku volného času a dostupnosti předem připravených jídel není potřeba tyto otázky řešit.
Výsledkem je, že existuje jen malá hrstka lidí, kteří skutečně tuší, kde se jídlo bere a ví, že některé jejich pokrmy musely urazit i tisíce kilometrů. než se dostaly na jejich stůl.
A jak jste na tom se znalostí svých jídel vy? V následujícím seznamu určitě najdete alespoň jednu věc, která vás velice překvapí, ať už svým vzhledem, nebo svým původem.
Sezamová semínka
Pokud byste tyto roztomilé tyčinky rozřízli, našli byste v nich sezamová semínka vyrovnaná v úhledných řadách.
Pistácie
Pistácie rostou na stromech. Těsně před tím, než se sklízí, jsou nádherně vybarvené.
Vanilka
Obvykle používáme pouze vanilkový výtažek nebo prášek. Ve skutečnosti však vanilka vypadá jako tenké zelené fazole. Jakmile jsou tyto plody sklizeny a usušeny, jejich barva se změní na hnědou, kterou už známe z našich kuchyní.
Mandle
Mandle jsou v době svého růstu podobné pistáciím a stejně jako ony rostou na stromech. Čím jsou zralejší, tím tmavší je pak jejich barva. Postupně také vysychají a těsně před tím, než se plně otevřou, jsou úplně suché.
Skořice
Skořice je ve skutečnosti kůra stromu skořicovníku. Jak se můžete přesvědčit, s těmi roztomilými kousky zakroucenými do spirály, které známe, má společného jen málo.
Šafrán
Šafrán je jedním z nejdražších koření na světě a roste jako květina. Z této květiny jsou sbírány rudé tyčinky, které jsou sušeny a rozemílány na koření.
Kešu
Kešu, které roste na stromech, vypadá doslova jako rostlina z jiného světa.
Kakaové boby
Kakaové boby si většina lidí představuje jako zrnka kávy. Tato představa je však mylná - před tím, než jsou kakaové boby vysušeny a rozemlety, nacházejí se v takovýchto plodech.
Artyčoky
Artyčoky jsou poměrně známé svým vzhledem, jen málokdo však ví, jak vypadají když rostou. Pravdou je, že v jejich přirozeném prostředí je v dnešní době najdete jen velice výjimečně.
Datle
Věděli jste, že datle rostou na palmových stromech v takovýchto obrovských trsech?