Petroglyf Piedra del Sol

Petroglyf Piedra del Sol [colorado.edu]

Zatímco miliony Američanů očekávají úplné zatmění slunce, které nastane 21. srpna, ukázalo se že petroglyf nalezený v kaňonu Chaco v Národním historickém parku Chaco v Novém Mexiku zachycuje stejnou věc, kterou pozorovali místní Indiáni z Puebla před téměř 1000 lety.

Tato zvláštní rytina má charakteristický oválný tvar, který tvoří pevný střed a podivné spirály vybíhající do všech stran.

Podle profesora Emerituse J. McKim ‘Kim’ Malvilleho z Coloradské univerzity v Boulderu, citovaného v místním tisku, tato rytina na kameni známá jako Piedra del Sol představuje kruh podobný sluneční koroně, kdy z okrajů vyčnívají výtrysky hmoty. Badatel tvrdí, že tento petroglyf by mohl reprezentovat úplně zatmění slunce, které se zde odehrálo 11. července 1097.

Petroglyf Piedra del Sol

Petroglyf Piedra del Sol [colorado.edu]

"Podle mně to připomíná kruhovitý objekt ze kterého vycházejí různě se proplétající čáry které postupně mizí." uvedl Malville.

"Vypadá to jako kresba Německého astronoma z roku 1860 ve které zachytil sluneční aktivitu během úplného zatměni. Sluneční paprsky a koróna jsou zde zřetelně viditelné, stejně jako na petroglyfu v kaňonu Chaco."

Tento starodávný soubor petroglyfů, který byl nalezen v roce 1992, také zobrazuje velký spirálovitý útvar který značí východ slunce zhruba 15 dnů před tím, než nastává jarní rovnodennost. Trojúhelníkovitý stín který vrhá nedaleká velká skála v tu dobu protíná střed spirály. Malville tvrdí, že stejný model byl využíván pro výpočet letního slunovratu a souvisejících společenských událostí. Strana skály také obsahuje otvor ve tvaru hrnku nebo misky, kde lidé pravděpodobně nechávali oběti.

Podle Malvilleho mohou propletence vycházející z petroglyfu představovat výtrysky koronární hmoty, pozorovatelné během úplného zatmění slunce v době vysoké sluneční aktivity.

Petroglyfy nalezené v kaňonu Chaco

Petroglyfy nalezené v kaňonu Chaco [colorado.edu]

"V tomto případě se jednalo o hypotézu kterou bylo možné otestovat." uvedl Malville. "Ukázalo se, že Slunce v té době procházelo obdobím velmi vysoké sluneční aktivity, která odpovídá i zvýšené aktivitě koróny a častějším a silnějším výtryskům její hmoty."

Profesor Malville je přesvědčen, že je jeho výklad petroglyfu správný. Už v roce 2014 publikoval s kolegou profesorem José Vaquerou z univerzity Extremadura v Karakasu o tomto petroglyfu článek v časopise Středozemní archeologie a archeometrie.

Výzkumníci tvrdí, že podoba petroglyfu, spolu s přítomností několika hvězd vyrytých v jeho okolí, svědčí o náboženské důležitosti tohoto místa.

"Toto možné vyobrazení zatmění je jediný takový případ který z kaňonu Chaco známe." řekl Malville. "Myslím, že je docela dobře možné, že obyvatelé této oblasti se v určité dny na místě petroglyfu Piedra del Sol shromažďovali a pozorovali pohyb slunce, přičemž byli i svědky tohoto zatmění."